Min fitnessrejse som voksen startede, da jeg som 20-årig begyndte at løbetræne regelmæssigt. Jeg har løbet i omtrent 4 år. Foruden en lang række halvmarathons, hvoraf min bedste tid er på 1:34 har jeg også gennemført et marathon på 3:30 i 2014. Sidenhen har jeg påbegyndt triatlon, hvor jeg gennemførte en halv ironman i sommeren 2015 på 5:11. Sideløbende med alt dette har jeg dyrket kropsvægtstyrketræning regelmæssigt.

bellevue tri

Foto: Rebel Media House, Bellevue Triathlon 2015

I min rejse mod en bedre fysisk form, stod det hurtigt klart, at kosten spillede en betydelig rolle for en optimal præstation. Før sommeren 2014, hvor jeg blev veganer, havde jeg en idé om, at ris, kylling, proteinpulver og salat nok skulle kunne klare mig igennem de udfordringer jeg bød min krop. Det fik mig også igennem et marathon og et par halvmarathons, samt gav en udmærket styrke når jeg dyrkede styrketræning.

Efter en cost/benefit analyse af mit eget og planetens helbred, tog jeg sommeren 2014 springet ud i at blive veganer (En længere historie om dette kan du finde HER). Denne radikale omvæltning i min vante diæt, igangsatte en lang række refleksioner om, hvordan jeg kunne optimere mit madindtag, for den bedst mulige præstation.

træning

Min umiddelbare tanke, da jeg tog springet ud i en plantebaseret kost var, at jeg ihvertfald skulle have nok protein, når jeg nu dyrkede så meget sport! Med minimum 5 træningsdage om ugen med løb og styrketræning tænkte jeg, at protein ihvertfald ikke måtte blive et problem. Med denne herskende fitness-diskurs i baghovedet, erhvervede jeg mig derfor hurtigt nogen poser proteinpulver fra det da nyopstartede Earthlete, og begyndte at indtage dette efter hver træning. Sideløbende med proteinpulveret kastede jeg også glubsk bønnner, kikærter og peanutbutter i hovedet, så snart jeg kunne komme til det.

I kraft af at stå med benene i 2 lejre – styrketræning og udholdenhedsidræt – bed jeg hurtigt mærke i, at der i den plantebaserede mad groft sagt hærsker 2 filosofier, når det kommer til præstationsoptimerende kost.

karlslunde tri 5

Foto: Peter Wold, Kalkgravstriathlon 2015

På den ene side var der bodybuilderne og powerlifterne, der prædikede højt proteinindtag og moderat kulhydrat og fedtindtag. På den anden side var langdistanceløberne og cyklisterne, der prædikede højt kulhydratindtag og minimalt fedt og proteinindtag. Fælles for begge lejre var, at kalorieindtaget skulle være højt!

Da mit fokus i begyndelsen af 2015 var at optimere mit løb, cykling og svømning frem mod min første halve ironman, begyndte jeg at tage udgangspunkt i en høj kulhydratholdig diæt. Jeg droppede proteinpulveret og inspireret af Durianrider og Freelee’s Rawtill4 koncept, spiste jeg frugt hele dagen, og sluttede af med et kulhydratrigt aftensmåltid af kartofler og/eller ris med grøntsager, uden indtag af hverken salt og olie. Min fordeling af makronæringsstoffer vil jeg i denne periode estimere til omtrænt 75-80% kulhydrat, 10-15%protein og 10-15% fedt. I denne periode svømmede jeg 2 gange ugentligt, cyklede 2 gange ugentligt og løb 2 gange ugentligt, foruden at styrketræne 1-2 gange ugentligt.

caps2

Juni 2015

Det fungerede rigtigt godt. En høj kulhydratholdigt diæt er i mine øjne optimalt for at præstere godt, når det kommer til udholdenhedsidræt. Samtidig er der også gode mængder empirisk forskning der underbygger dette, selvom den største opbakning til denne diæt kommer fra de mange erfaringsmæssige udsagn på bl.a. sociale medier. Ræsonnementet lyder som oftest, at hver en celle i din krop kører på kulhydrater. Samtidig indeholder frugt en masse mikronæringsstoffer og phytokemikalier, som jeg oplevede gør en stor forskel for både kropslig og mental sundhed. Jeg indtog selvsagt enorme mængder frugt, primært bananer, dadler, æbler og appelsiner, hvilket medførte en lav fedtprocent og en let krop. Min halve ironman gennemførte jeg udelukkende på kokosvand og dadler, mens de andre triatleter sugede industrielt forarbejdede geler og salttabletter.

Efter en 2015 sæson med masser af triatlon, frugt, kartofler og ris begyndte jeg efter sæsonafslutningen at træne langt hårdere, når jeg var udenfor og styrketræne calisthenics. Mit mål var ikke nødvendigvis at blive større, men derimod stærkere, for at blive bedre til akrobatik, parkour og OCR (Forhindringsløb). Jeg trænede styrketræning udendørs 3 gange ugentligt, med løb og/eller cykling 2 gange ugentligt og fortsatte stadig med min high-carb diæt, alá Rawtill4. Altså stadig masser af frugt, ris og kartofler, og ingen olie og salt. Jeg fortsatte altså med at spise, som da  jeg trænede store mængder udholdenhedsidræt, uden at skele til hverken proteinindtag eller fedtindtag. Til min egen overraskelse, tog jeg fra december 2015 til marts 2016 ca. 4 kg på og gik fra 61kg til 65kg. Min fedtprocent forblev den samme, og jeg blev markant stærkere.

ryg

Marts 2016

Min erfaring er, at jeg med et højt indtag af kulhydrat, lavt proteinindtag og lavt fedtindtag kan holde fedtprocenten lav, samtidig med at jeg tager på. Jeg indtager ikke olie, salt eller proteinpulver, kun store mængder frugt, kartofler, ris og en lille smule nødder og frø. Jeg tæller ikke kalorier, men spiser når jeg er sulten – og så lidt til. De yderligere fordele ved at indtage så store mængder kulhydrat er, at jeg altid er positiv og klar i hovedet. Samtidig har jeg altid energi og lyst til at styrketræne, løbe, cykle, svømme, læse og skrive.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg tror rigtigt meget på en high-carb diæt, og bakker op om dem der advokerer den. Grunden til at jeg ikke øger mit protein og fedtindtag, selvom jeg måske kunne øge min muskelmasse og styrkepræstation yderligere, er, at jeg har det super godt på mange kulhydrater. Jeg bliver glad af at spise søde ting, og min krop fungerer tilsyneladende rigtigt godt på dette. Jeg siger ikke, at mine erfaringer er en lovmæssig sandhed, men at man tilsyneladende sagtens kan tage på i muskelmasse, på en vegansk highcarb diæt. Måske proteinbehovet bare er en fiks idé industrien blot har bildt os ind, for at kunne sælge restprodukter målrettet fitness-segmentet? Prøv at læg idéerne om lowcarb, protein og komplette aminosyrer væk for en stund, og spis noget mere frugt, rå grøntsager, ris og kartofler. Jeg håber at du kan få gode fitness-resultater på trods, det kan jeg!

Glad

Marts 2016

Kategorier: MiljøTræning