Casper3

Foto: Agnė Žolynaitė

Tilbage i starten af 2014 begyndte de første spirende frø at blive plantet i min bevidsthed, om effekterne af en plantebaseret kost. Jeg begyndte på daværende tidspunkt at følge nogen atleter på youtube, der hver især er i toppen af deres idræt, og derudover spiste vegansk. Jeg var selv meget imponeret over disse atleters fysiske formåen, men havde alligevel en hvis tilbageholdenhed overfor at kaste mig ud i en så radikal ændring af min kost. Den tryghed der ligger i den adfærd og de vaner jeg hidtil har haft, som tilmed også havde givet mig udmærkede sportslige resultater, skulle jeg kaste overbord, for at genetablere mit syn på kost.

Det skete dog ikke fra den ene dag til den anden. Det har været en længere overgangsfase, for langsomt at vende mine vaner og mønstre. Mit første skridt mod en plantebaseret kost, var at udelukke mælkeprodukter fra min kost. Grunden til at jeg udelukkede mælkeprodukter var, at jeg havde faldet over studier der viste, at store dele af verdens befolkning var laktoseintolerante. Så som et eksperiment, droppede jeg alle fødevarer fra denne kategori i en måned, tilbage i marts 2014. Jeg begyndte at drikke smoothies til morgenmad, som jeg hældte på mine havregryn, i stedet for mælk.

Efter bare denne ene måned, så jeg tydelige resultater. I spejlet ændrede min hud sig markant og hurtigt, for mine opsigtsvækkede øjne. Den akne på ryggen og skuldrene, som jeg alle teenageår og tidlige tyvere døjede med, forsvandt som dug fra solen. Min hudfarve ændrede tilmed også karakter, og fik en mere gylden glød.
Som sommeren kom, begyndte jeg at blive bevidst om de miljømæssige virkninger kødindustrien medførte. Jeg udfasede langsomt rødt kød, og holdt mig til kylling, fisk og æg i en kort periode, selvom jeg vidste, at den største miljømæssige gevinst ville være at droppe disse madvarer. Jeg var dog stadig angst for at gå glip af de kalorier og den protein, som jeg troede jeg ville gå glip af, ved overgangen til en plantebaseret kost. Jeg var altså bange for at miste den fysik og de sportslige resultater, jeg gennem tiden havde opbygget.

Midt i sommeren 2014 døde min far, hvilket var en enormt voldsom oplevelse, da han uden egentlig forvarsel, gik pludseligt bort. Det kom som et stort chok for mig og min familie, da han var i meget god fysisk form og ikke umiddelbart virkede som om, han ville falde pludseligt om. En af min fars stærkeste visioner var, at leve så bæredygtigt som muligt. Han mente det var vigtigt, at overlade planeten så harmonisk og velfungerende som overhovedet muligt, for at alle vores efterkommere i de mange kommende generationer kunne leve et liv så godt og velfungerende, som vi nu har mulighed for.

I kraft af min fars bortgåen, sad hans budskab stadig i mig, hvilket jeg ville bestræbe mig på at efterleve, når han nu ikke længere selv havde mulighed for det. I en erkendelse af, at jeg virkelig ønsker at efterlade vores fælles hjem, planeten jorden, så velbevaret for de kommende generationer som muligt, så jeg ingen anden mulighed, end at påtage mig en vegansk levevis, da denne ville have den største miljømæssige effekt.

caps1

Grøndalsparken, sommeren 2015

Jeg oplevede i den følgende tid et voldsomt skift i måden, hvorpå min fordøjelse fungerede. Jeg oplevede altså på egen krop, hvad en detox var. Min fordøjelse blev speedet markant op i en kort periode, fordi min krop tilsyneladende endelig fik lov til at rense ud for alle de animalske produkter jeg havde proppet i den. Min krop føltes som om, der var noget der var ved at genstarte. Kort tid efter denne detoxproces lagde sig og min fordøjelse stabiliserede sig, blev min fedtprocent lavere, mit åndedræt blev mere ubesværet, mine øjne blev klarere og mit energiniveau steg markant. Mine tanker blev klarere, mere positive og mere fokuserede. Min hud blev endnu pænere, end efter jeg droppede mælk. Derudover mistede jeg ikke muskelmasse som frygtet. Jeg kunne stadig passe min træning på samme vis, og jeg bliver til dags dato stadig ved med at rykke min fysiske formåen på denne kost.

Udover de åbenlyse sundhedsmæssige virkninger et skift til vegansk kost har medført for mig, står bæredygtigheden dog stadig som den stærkeste motivationsfaktor for at leve vegansk.

Vi har ikke tid til at vente på, at et skift kommer oppefra, i form af politiske tiltag. Magthaverne og de offentlige instanser vender det blinde øje til. Både den danske og den internationale politik drukner i spin og ego, hvilket udskyder de bæredygtige tiltag i det uendelige. Vores fælles hjem, en harmonisk planet, er en forudsætning for at vi, og alle fremtidige generationer kan leve. Derfor mener jeg, at bæredygtighed er den absolutte topprioritet på den politiske dagsorden. Befolkningstilvæksten er eksponentiel. Vi kan ikke brødføde de kommende generationer. Vi fælder regnskovene til fordel for korn til kødproduktion. Vores vandreserver er knappe. Vi overfisker verdenshavene. Vi er igang med at skabe den største masseuddøen på planeten længe, med vores rovdrift på naturen, på grund af vores materialistiske og ikke mindst appetittelige krav.

Ændringen kommer nedefra, og den skal ske nu. Demokratiet har spillet fallit overfor bæredygtighedsproblematikkerne. Din stemme ved de politiske valg er spildt. Du stemmer med hver en krone i lommen. I stedet for at poste pengene i den industri der, udover at holde dyr som slaver for derefter at massemyrde dem, for alt i verden laver lobbyarbejde for at beholde sin magt, og dermed forurene miljøet, foreslår jeg at du skal bruge pengene bæredygtigt – på tiltag der gavner planeten.

Spis vegansk og lokalt; det er den største tjeneste du kan gøre dig selv, planeten og vores fremtidige generationer.

Kategorier: MiljøTræning